Ministerul Agriculturii, o miză de 60.000.000 € pentru Voiculescu

Sursa: evz.ro

Preluarea portofoliului Ministerului Agriculturii este o ţintă vitală pentru afacerile grupului controlat de magnatul Dan Voiculescu.

În primul rând, Ministerul Agriculturii cere 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu şi de la persoane din grupul acestuia, sumă pentru care s-a constituit parte civilă în procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). E lesne de bănuit cu câtă vehemenţă ar solicita Daniel Constantin, ca ministru al agriculturii, 60 de milioane de euro, de la mentorul său politic. Nu în nume propriu, ci pentru bugetul statului.

Nu este vorba de o simplă speculaţie – dosarul privind privatizarea frauduloasă a ICA a mai fost închis, în 2005, când Parchetul General şi Directia de Investigare a Fraudelor s-au văzut puse în imposibilitatea de a declanşa urmărirea penală din cauză că Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a refuzat să se constituie parte civilă, considerând că nu a fost prejudiciată în niciun fel de pe urma privatizării. Director juridic al ADS era Jean-Cătălin Sandu, membru al PUR (astăzi PC) şi administratorul altei firme controlate de mogul. Abia în octombrie 2008, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă cu suma de 60,58 milioane de euro. Voiculescu e acuzat de folosirea, „de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv spălare de bani”. Este suspect că PC doreşte portofoliul ministerului care ar putea băga în faliment grupul Voiculescu, prin înfăptuirea justiţiei.

Cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) este emblematic pentru modul în care oamenii apropiaţi lui Voiculescu, plasaţi la locul potrivit, servesc, direct sau indirect, interesele de grup. Povestea privatizării aduce un pic cu fabula în care motanul, chemat să împartă brânza, o înfulecă pe toată, lăsând celorlalţi doar firimituri. În cazul ICA, 3,6 hectare de teren, de o valoare uriaşă, pe malul Lacului Băneasa, au intrat în proprietatea Grivco la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real. 

În 1999, Ministerul Agriculturii, condus de Ioan Avram Mureşan, şi-a dat acordul ca mogulul Antenelor să ajungă să acapareze, prin firmele sale, tot terenul din Băneasa. ICA a venit în asociere cu restul de 2,67 de hectare de teren, 18 clădiri şi construcţii speciale, plus un imobil din Buşteni, dar abia a „ajuns” la 40% din firma controlată de Voiculescu.

Pachetul de acţiuni pe care îl deţinea statul, prin ICA, la Bioprod – 40%, era însă incomod. Voiculescu şi-ar fi folosit influenţa, spun procurorii, pentru a privatiza restul de 40%. L-au ajutat, spun organele de anchetă, Gheorghe Mencinicopschi, Constantin Baciu (şef serviciu în minister), Jean – Cătălin Sandu, directorul Direcţiei juridice din Agenţia Domeniilor Statului şi membru al PUR (partidul condus de Voiculescu).

Pe 14 noiembrie 2003, Grivco a cumpărat pachetul de acţiuni deţinut de ICA la Bioprod cu numai 3,87 miliarde de lei, deşi acesta valora, potrivit expertizei DNA, 292,6 miliarde de lei, de 75 de ori mai mult. „Doctor Menci” „scosese”, terenurile, în 2003, la valoarea din 1994 iar clădirile şi mijloacele fixe la cea din 1998, spun organele de anchetă. 

Pe 16 iulie 2003, ADS a întocmit nota privind propunerea de vânzare a acţiunilor SC ICA, menţionându-se şi că anunţul de privatizare ar fi fost publicat în Monitorul Oficial. Fals, au constatat procurorii! Anunţul de vânzare-cumpărare a fost publicat, la 6 august 2003, în ziarul „Independent”.

Pe 14 noiembrie 2003, Grivco SA a cumpărat acţiunile deţinute de ICA cu numai 3,87 miliarde de lei vechi, plus obligaţia de a investi 100.000 de euro. Raportul de expertiză din dosarul DNA a stabilit că valoarea reală a pachetului de acţiuni al institutului era, de fapt, de 292,6 miliarde de lei, de 75 ori mai mare decât preţul de pornire al licitaţiei.Procurorii spun că Grivco nu avea dreptul să se înscrie la licitaţie deoarece avea, la 15 august 2003, 5 miliarde de lei vechi datorii restante la bugetul statului, mai mari decât preţul plătit pe acţiuni.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ministerul-agriculturii-o-miza-de-60000000-EUR-pentru-voiculescu-979243.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s