Premierul României a inaugurat proiectul Palas, ilegal prin două sentinţe definitive şi irevocabile.

Sursa : Adevarul.ro

Numeroşi reprezentanţi ai USL s-au reunit ieri-dimineaţă în capitala Moldovei, pentru a participa la inaugurarea unei investiţii de peste 200 de milioane de euro, scoasă în afara legii de instanţele judecătoreşti.

Este vorba de controversatul proiect Palas, construit în spatele Palatului Culturii din Iaşi, pe un teren de 12 hectare, pus la dispoziţie de Primărie firmei Iulius Group.

Alaiul a fost condus de însuşi premierul Victor Ponta care a ţinut să fie prezent la ceremonia organizată de omul de afaceri Iulian Dascălu, supranumit „regele mallurilor”. De la eveniment nu au lipsit primarul PSD Gheorghe Nichita şi deputaţii PNL Relu Fenechiu şi Cristian Adomniţei.

Deşi o parte a complexului imobiliar – teatrul de vară, două hoteluri şi un centru comercial – se află încă la stadiul de şantier, oaspeţii au ridicat în slăvi ansamblul urbanistic.

„Am considerat că oricine ocupă funcţia de premier trebuie să vină şi să-i felicite pe cei care şi-au pus energia şi cariera, economică şi politică, în balanţă, şi au reuşit să dovedească ceea ce nu se întâmplă prea des în România, că atunci când începi un proiect important poţi să-l duci şi la sfârşit”, a declarat Ponta înainte de a tăia panglica Palasului.

Ce spun sentinţele Justiţiei

Ceea ce a uitat primul ministru să amintească este că proiectul inaugurat ieri la Iaşi, printr-o slujbă religioasă şi câteva discursuri electorale, a fost declarat ilegal, în cel puţin două rânduri, de către Justiţie.

Astfel, în noiembrie 2010, Curtea de Apel Oradea a decis anularea tuturor hotărârilor Consiliului Local Iaşi din 2004 şi 2005 (facsimil), prin care a fost aprobată asocierea dintre Primărie şi Iulius Group. În baza acelor hotărâri, terenul în cauză era trecut din domeniul public în cel privat al municipalităţii şi dat în concesiune lui Dascălu.

Actul de asociere, prin care s-a ocolit licitaţia, a fost contestat în instanţă de mai mulţi oameni de afaceri. După patru ani de procese, magistraţii orădeni declarau ilegale documentele care stăteau la baza proiectului şi dispuneau revenirea terenului în patrimoniul public. Primăria Iaşi a refuzat să pună în aplicare această sentinţă, cerând în martie anul trecut revizuirea, printr-o cale extraordinară de atac.

În aprilie 2012, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat, menţinând verdictul iniţial: „Respinge revizuirea precizată ca nefondată. Respinge cererea de suspendare a executării deciziei Curţii de Apel Oradea ca rămasă fără obiect.

Irevocabilă”, se arată în hotărârea magistraţilor bucureşteni. Autorităţile locale au ignorat şi această decizie judecătorească, iar investitorul privat a continuat să construiască nestingherit.

Nici celelalte instituţii ale statului, precum Prefectura, care ar fi trebuit să oprească lucrările în termen de 30 de zile, nu au ţinut cont de sentinţele respective.

Ponta îl crede pe Nichita

Întrebat ce părere are despre faptul că, prin prezenţa sa la inaugurare, girează un proiect scos în afara legii de două instanţe judecătoreşti, primul ministru a răspuns senin: „L-am întrebat pe primar care este situaţia juridică a proiectului, pentru că dacă citesc o anumită parte a presei aflu că e un lucru îngrozitor ce s-a întâmplat aici, un dezastru, iar dacă citesc o altă parte din presă, aflu că-i cel mai important proiect edilitar din Moldova. Mi-a arătat foarte clar care sunt deciziile instanţei şi am venit ca jurist, dar şi ca prim-ministru, cu inima împăcată să inaugurez acest proiect care înseamnă o altă faţă pentru Iaşi, înseamnă locuri de muncă şi înseamnă foarte multe taxe şi impozite pentru Primăria Iaşi. Am făcut această verificare înainte să vin”.

În ciuda zâmbetelor schimbate ieri de primarul Nichita cu milionarul Dascălu, Primăria se judecă încă pentru redevenţa de 1,3 milioane de euro pe care investitorul privat trebuia să o achite până acum. În timp ce din cota de profit de 21% care revenea municipalităţii au ajuns la bugetul local doar câteva zeci de mii de euro.

„Am venit ca jurist, dar şi ca prim-ministru, cu inima împăcată să inaugurez acest proiect care înseamnă o altă faţă pentru Iaşi.”

Victor Ponta prim-ministru

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s